Om Aspa Herrgård

En klassisk Herrgård som består av fyra olika hus med olika upplevelser. Vi anser oss vara bäst lämpat för större familjesammankomster, semestersällskap, träningsgrupper och konferensen som kan tänka sig att klara sig själva under vistelsen. Aspa har ett ”självservice-koncept” vilket innebär att vi inte alltid har någon personal på plats under er vistelse.

Då vi är ett relativt litet ställe där varje grupp sköter sig själva i det eller de hus man hyrt så kan vi ofta uppfylla gästernas personliga önskemål. Inget är omöjligt eller för svårt, och vi älskar utmaningar!

Rummen är inredda i klassisk herrgårdsstil, och köken ni har till ert förfogande inbjuder till härligt umgänge runt grytorna. Vi är ett gäng medarbetare som arbetar dagligen i princip dagligen och kan hjälpa till om det är några frågor. Ni kan alltid nå oss på telefon, sms eller mail.

 

 

FAQ

INCHECKNING:
15:00 alla dagar. Kontakta oss om Ni vill ha tillgång till rummet tidigare så gör vi vad vi kan för att tillgodose Era önskemål.

UTCHECKNING:
10:30 alla dagar om inget annat avtalats.

HUNDRUM:
Ja, minst ett i varje hus med samma standard som övriga rum. (Obs, inga djur i allmänna utrymmen)

INTERNET:
Ja, det finns på hela anläggningen bortsett från Handelshuset. Internet är kostnadsfritt. Fråga om kod vid ankomst.

RESTAURANG:
Ingen öppen restaurang finns, (maten lagar man ju vanligtvis själv på Aspa). Däremot finns flera bra alternativ i närheten. Vill man ha hjälp med catering så finns det flera bra samarbeten. Ring för förslag.

LAKAN OCH HANDDUKAR:
Vill du hyra manglade lakan och handdukar och få sängen uppbäddad så hjälper vi gärna till. Bokas senast 1 vecka före ankomst.

Kostnad 160:- per person.

DUKAR TILL BORDEN:
Våra bord är vita och fina i sig, men om man vill ha det lite extra festligt med dukar under sina måltider så måste man ta med det själv.

STÄDNING:
Under vistelsen sköter gästerna sin städning själva. I varje hus finns ett städförråd med dammsugare och annan städutrustning. På gaveln till Flygeln (ut mot vägen) finns det en stor grön soptunna för hushållssopor där gästerna kan slänga skräp. Lite längre in bakom Flygeln finns en återvinningsstation där man kan slänga kartonger, förpackningar, glas etc. Förvara inga sopor utanför husen då fåglar och möss har en tendens att gilla det.

Inför avresa uppskattar vi om alla sopkärl är tömda och diskmaskinen är tömd. Vill ni ha hjälp med ert avresestäd utöver det så kostar det 1800:- per hus och tillfälle.

TEKNISK UTRUSTNING:
Runt om i husen finns det bra högtalare som man kan koppla upp sig mot med ljudkabel eller blåtand.

Vill man hyra en större ljudanläggning så har vi en bra anläggning med två mikrofoner som ni kan kvittera ut.

Hyra 200:- per dag.

Data-Projektor med aktiva högtalare finns fast monterade i Herrgårdens vindsvåning, samt i Flygelns matsal. Dessa ingår i hyran (Obs, VGA kabel). Vill ni hyra en modernare projektor med HDMI utgång så finns det på plats.

Hyra 200:- per dag

PARKERING:
Fri parkering. Elbilsladdare finns vid Stallarna och används via appen Mer. 

Aspa Herrgårds historia

Aspa Herrgård är ett av länets bättre bevarade bruksmiljöer från Aspas drygt tvåhundra år som järnbruk. Under lång tid har Aspa och det närbelägna Olshammar haft gemensamma ägare, vilket påverkat dem båda.

ASPA JÄRNBRUK & DET BOIJA BRUKSIMPERIET

Aspa järnbruk tillkom på 1690-talet, även om egendom är skriftligt belagd sedan början av 1400-talet. Aspa kom att ingå i det von Boija bruksimperiet i Tiveden, som var koncentrerat kring Laxå.

Anton von Boij erhöll 1692 privilegier på en stångjärnshammare vid Aspa liksom vid Algrena en dryg kilometer västerut. Tackjärnet kom från den närbelägna masugnen i Igelbäcken, anlagd ett par år senare. Efter von Boijs död 1710 övertogs anläggningarna av nya ägare.

SLÄKTEN WAHRENDORFF

Två generationer av Wahrendorff kom att få stor betydelse för Aspa vid slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. 1778 köptes Aspa av kommerserådet J.D. Wahrendorff, som vid mitten av 1700-talet flyttat till Sverige från Westfalen. Han ägnade sig åt handel och ägde många bruk, bla Åkers styckebruk. År 1788 köpte han också in Olshammar.

Aspa och Olshammar kom därefter att ha samma ägare i nästan 200 år, fram till början av 1980-talet. 1783 övertogs egendomen av sonen Carl von Wahrendorff. Han intresserade sig livligt för bruket och drev det till 1812. Smidet utökades med ämneshammare, spikhammare och manufakturverk med tillverkning av spik, liar och hästskor. Han lät också uppföra flera nya byggnader samt anlägga nya vägar och alléer. Det var vid denna tid Aspa Brukssamhälle fick sin nuvarande prägel.

RUTTERSKIÖLD & ROBSON, JÄRNBRUKETS SISTA DAGAR

Aspa Bruk kom från 1819 att drivas av olika medlemmar av släkterna Rutterskiöld & Robson. År 1885 ombildades Aspa Bruk till aktiebolag som så många andra företag vid denna tid. Lönsamheten för järnbruket blev emellertid allt sämre.

En ny tid inträdde, då Laxå Bruk 1900 köpte Aspa bruk och dess olika anläggningar, bl.a Olshammar. Samma år lades järnbruket ner, även om spiksmidet fick vara kvar ännu några år. Därmed var Aspas mer än 200-åriga tillvaro som järnbruk över. Bruksbyggnaderna revs emellertid inte förrän 1929.

Laxå Bruk sålde Aspa Bruk år 1917 till Munksjö AB, vilket innebar att det gamla järnbruket kom att omvandlas till en sulfatfabrik med placering i Olshammar. När skogen inte längre kunde användas i järnhantering gällde det att nyttja den på annat sätt.

Bäst bevarade bruksmiljön i länet. Trots att det egentliga bruksbyggnaderna inte finns kvar- de var belägna längs vattendraget strax norr om bruksgatan, hör Aspa Herrgård med sin trädkantade bruksgata till den bäst bevarade bruksmiljön i länet.

Den gulputsade herrgårdsbyggnaden, enligt uppgift uppför 1740, är numera sammanbyggd med flygeln från 1780. Herrgården förändrades invändigt i början av 1800-talet. den genom gick en grundlig renovering på 1920-talet, då den blev disponentbostad. Sedan 1987 drivs Aspa Herrgård som hotell och restaurang.

UNIKA KORSVIRKESSTALLAR

Vid infarten till Aspa från väg 49 lägger man märke till de magnifika Wahrendorfska stallarna med sina brutna tegeltak, där den ena byggnaden bär årtalet 1792. Det ovanliga byggnadssättet med långsidorna av falurött timmer mellan vitputsade murpelare och korsvirkesgavlar gör dem unika i länet.

Det två närliggande och stramt klassicistiska byggnaderna, Vita och Lilla stenhuset, uppfördes under 1800-talets allra första år som bostäder för brukets smeder. Tyvärr är detta ej i herrgårdens ägor längre, men kan ses från handelshusets bakre hotellrum. Till bruket hörde också ett omfattande och betydande jordbruk, vars byggnader finns norr om herrgården.

Se tillgänglighet och boka här

Erbjudande:  Boka 4 eller fler nätter och få 10% rabatt per natt.

(rabatten dras av automatiskt när du söker)

Prisexempel ett privat hus för privatpersoner.

Minimum 2 nätter för ett hus. (en natt endast Bed & Breakfast i Handelshuset)

Priset avser hyra av hela huset oavsett antal övernattande gäster. (Priset gäller ej konferensgrupper)

Prislista gäller från 1/10-2024-1/10-2025

Tillkommer ev: Lakan och handdukar 160:-/pp,  Avresestädning 1800:- för ett stort hus och för våra tre ”Lilla Hus” 700 kr avresestädning. (gästerna tömmer sopor och kör klart disk. Vi tar resterande)

Boendetyp Vardagar/natt Fre-Sön/natt
Herrgården (20 gäster) 8.900 kr 10.700 kr
Flygeln (18 gäster) 7.700 kr 9.500 kr
Paviljongen (20 gäster) 8.000 kr 9.800 kr
Lilla Röda Huset 2.500 kr 3.000 kr
Lilla Gula Huset 2.800 kr 3.300 kr
Lilla Blå Huset 2.200kr 2.700 kr
Prisexempel Dubbelrum fr. 1295 kr/natt fr. 1295 kr/natt
Handelshuset (32 gäster) offert offert

För grupper över 50 gäster begär offert

Se villkor och avbokningsregler här

BOKA ELLER SE TILLGÄNGLIGHET:

Husen måste normalt bokas min två nätter. Vi tar 20% i deposition när du bokar. Resterande belopp betalas mot faktura ca 4 veckor före ankomst.

Bed & Breakfast eller konferensgrupper mot offert kan du boka en eller flera nätter under maj-oktober